Adres strony internetowej, na której Zamawiający udostępnia Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia:
www.us.edu.pl


Katowice: Usługa cateringu
nr spr : DZP.381.06.2016.UG

Numer ogłoszenia: 45324 - 2016; data zamieszczenia: 01.03.2016
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:
V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Uniwersytet Śląski w Katowicach Dział Zamówień Publicznych , ul. Bankowa 12, 40-007 Katowice, woj. śląskie, tel. 32 3592048, faks 32 3592048.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa cateringu
nr spr : DZP.381.06.2016.UG.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1.Przedmiotem zamówienia jest: usługa cateringowa dla maksymalnie 100 osób w trakcie trwania konferencji pt.: System ratownictwa medycznego i zarządzania kryzysowego w warunkach pokoju i w stanach nadzwyczajnych w ramach projektu Nowa jakość edukacji - bezpieczeństwo wewnętrzne - NOJAK, finansowanego ze środków funduszy norweskich i funduszy EOG, pochodzących z Islandii, Lichtensteinu i Norwegii oraz środków krajowych.
2.Zakres zamówienia obejmuje w szczególności:
a)przygotowanie, dostarczenie i podawanie poczęstunków we wskazanym miejscu;
b)wypożyczenie stołów, na których będą ustawione posiłki;
c)wypożyczenie i ustawienie odpowiedniej ilości stolików koktajlowych (min. 18) pokrytych pokrowcami z nakładką w kolorze białym umożliwiającym uczestnikom uroczystości zjedzenie posiłku w grupach przy stolikach;
d)przygotowanie, nakrycie i dekoracja stołów (obrusy, serwetki);
e)pełną obsługę i nadzór kelnerski, serwowanie posiłków przez obsługę - Zamawiający wymaga aby w trakcie serwisu obiadowego ciepłe posiłki były serwowane przez obsługę kelnerska bezpośrednio na talerz zgodnie z życzeniami gości, posiłki powinny być serwowane w jednej turze dla wszystkich uczestników konferencji;
f)wypożyczenie zastawy stołowej tj. szkła, sztućców i porcelany. Zamawiający nie dopuszcza użycia jednorazowej zastawy, plastikowych i papierowych naczyń i sztućców;
g)menu powinno zawierać w szczególności: dania obiadowe, przekąski zimne, deser, napoje zimne i gorące (zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ);
h)Wykonawca winien zapewnić wysoką estetykę usługi cateringowej i jakość posiłków, tj. zapewnić estetyczne podawanie napojów (zimnych i gorących) oraz posiłków, potrawy powinny być świeże oraz ciepłe, w przypadku potraw podawanych na ciepło;
i)Wykonawca powinien zbierać naczynia oraz resztki pokonsumpcyjne najpóźniej 30 minut po zakończeniu jedzenia, a także posprzątać niezwłocznie po zakończonym cateringu;
j)posiłki przygotowywane dla Zamawiającego przez Wykonawcę winny spełniać wymogi aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Świadczenie usług cateringowych powinno odbywać się zgodnie z zapisami wskazanymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz.U.2015.594 z późn. zm.).
3.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowi załącznik nr 2 do SIWZ.
4.Termin realizacji zamówienia: 23.03.2016r. (Zgodnie z harmonogramem posiłków przedstawionym w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ.)
5.Miejsce realizacji zamówienia (adres dostawy): Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego, ul. Bankowa 11b, 40-007 Katowice; 2 piętro balkon wewnętrzny westybulu.
6.Warunki realizacji zamówienia. Warunki płatności: szczegółowe warunki realizacji zamówienia oraz warunki płatności zostały określone we wzorze umowy stanowiącym załącznik nr 3 do SIWZ.
7.Podwykonawcy:
1)Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy. Jeżeli Wykonawca zamierza powierzyć część zamówienia podwykonawcy, powinien określić ją w swojej ofercie ( zgodnie z treścią ust. 6 formularza oferty - załącznika nr 1A do SIWZ). W przypadku, kiedy Wykonawca nie wskaże w ofercie części, którą zamierza powierzyć podwykonawcom, Zamawiający przyjmie, że Wykonawca zrealizuje zamówienie samodzielnie.
2)Jeżeli Wykonawca powołuje się na zasoby podwykonawców na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy - Prawo zamówień publicznych, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy - Prawo zamówień publicznych powinien podać nazwy (firmy) tych podwykonawców (zgodnie z treścią ust. 6 formularza oferty - załącznika nr 1A do SIWZ).
8.Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień uzupełniających.

II.1.5)
  przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 23.03.2016.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)


1.Jeżeli w celu wykazania spełnienia warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy - Prawo zamówień publicznych, Wykonawca polega na zasobach innych podmiotów, na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy - Prawo zamówień publicznych, zobowiązany będzie udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia - stosowny dokument w oryginale należy załączyć do oferty. W załączeniu druk do ewentualnego wykorzystania. ORYGINAŁ. Przykładowy wzór oświadczenia stanowi załącznik nr 1D do SIWZ (Zamawiający dopuszcza odtworzenie formularza).
2.Pełnomocnictwo - wymagane, jeżeli ofertę w postępowaniu składa w imieniu Wykonawcy pełnomocnik. W przypadku, kiedy osoba składająca w imieniu Wykonawcy ofertę, nie jest osobą uprawnioną do reprezentowania Wykonawcy i złożenia oferty w postępowaniu na podstawie aktualnego odpisu z właściwego rejestru (np. prowadzonego przez sąd rejestru handlowego, rejestru spółdzielni lub rejestru przedsiębiorstw państwowych albo odpisu z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej), wraz z ofertą powinno zostać złożone stosowne pełnomocnictwo dla tej osoby/ób wystawione przez osobę/y uprawnioną/e do reprezentowania Wykonawcy.
Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie zobowiązani są załączyć do oferty pełnomocnictwo do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. ORYGINAŁ LUB KOPIA poświadczona notarialnie.
3.Informacja o ilości wykonanych przez Wykonawcę usług cateringu w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert z podaniem nazw Zamawiających, dat realizacji usług oraz załączeniem dowodów, że wskazane usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, o czym mowa w rozdz. VIII ust. 4 SIWZ. Doświadczenie Wykonawcy w ilości wykonanych przez Wykonawcę usług cateringu stanowi obok ceny oraz zatrudnienia do realizacji zamówienia osób młodocianych w celu przygotowania zawodowego, kryterium oceny ofert i oceniane jest na podst. ww. informacji. W przypadku jej niezłożenia, informacja nie podlega uzupełnieniu. Niezłożenie ww. informacji, niedopełnienie wymagań dotyczących jej formy lub jeżeli ww. informacja nie zawiera wszystkich wymaganych elementów odnoszących się do jej treści, w tym w szczególności dowodów na to, że wykazane usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, skutkuje to nieprzyznaniem stosownej liczby punktów w ramach przedmiotowego kryterium.
Zamawiający uwzględni usługi przedstawione na potwierdzenie spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia ww. wykazie usług w celu przyznania punktów w ramach kryterium oceny Doświadczenie Wykonawcy (D) w ilości wykonanych usług cateringowych, ( nie dotyczy odpowiedzi na wezwanie do uzupełnienia dokumentu na podst. art. 26 ust. 3 Ustawy Pzp.). Zamawiający nie będzie wzywał do uzupełnienia wykazu usług na podst. art. 26 ust. 3 Upzp w zakresie usług wykazywanych w celu uzyskania punktów w ramach kryterium oceny ofert Doświadczenie Wykonawcy (D) w ilości wykonanych usług cateringowych.
Zamawiający nie przyzna punktów jeżeli Wykonawca w zakresie przedmiotowej informacji będzie bazował na potencjale podmiotu trzeciego.ORYGINAŁ LUB KOPIA poświadczona za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

IV.2.2)
  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian


1.Zmiana treści umowy może nastąpić wyłącznie w granicach unormowania art. 144 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych i pod rygorem nieważności wymaga formy pisemnego aneksu skutecznego po podpisaniu przez obie Strony.
2.Zamawiający może wyrazić zgodę na dokonanie istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, wyłącznie w sytuacji:
1)konieczności przesunięcia terminu realizacji zamówienia, jeśli konieczność ta nastąpiła na skutek okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawierania umowy i nie wynika ona z winy Wykonawcy;
2)konieczności przesunięcia terminu realizacji zamówienia, jeśli konieczność ta nastąpiła na skutek okoliczności leżących po stronie Zamawiającego;
3)zmiany sposobu realizacji zamówienia z samodzielnej realizacji przez Wykonawcę, na realizację z udziałem podwykonawców lub zmiany zakresu czynność powierzonych podwykonawcom, z zastrzeżeniem, że podwykonawcy będą posiadać właściwości niezbędne do realizacji zamówienia (dotyczy przypadku, w którym Wykonawca powierza wykonanie części zamówienia podwykonawcom), a także zmiany sposobu realizacji zamówienia z realizacji przy udziale podwykonawców na samodzielną realizację przez Wykonawcę,
4)zmiany lub rezygnacji z podwykonawców wskazanych w §1 ust. 8 wzoru umowy (podwykonawców, na zasoby których Wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy - Prawo zamówień publicznych), z zastrzeżeniem postanowień §1 ust. 11 wzoru umowy ;
5) w sytuacji zmiany cen w przypadku, kiedy zmiana ta będzie korzystna dla Zamawiającego, tzn. na cenę niższą, na pisemny wniosek jednej ze stron;
6) ustawowej zmiany stawek podatkowych (VAT) w okresie obowiązywania umowy, Zamawiający nie dopuszcza możliwości zmiany wartości umowy, o której mowa w § 4 ust 1 umowy;
7)zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa lub umowy o dofinansowanie w zakresie mającym wpływ na realizację umowy.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.us.edu.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:
Dział Zamówień Publicznych,
Uniwersytet Śląski,
ul. Bankowa 12, 40-007 Katowice.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 07.03.2016 godzina 09:30, miejsce:
Dział Zamówień Publicznych, pok.69,
Uniwersytet Śląski
ul. Bankowa 12, 40-007 Katowice.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:
1.Niniejsze postępowanie jest współfinansowane z projektu: Nowa jakość edukacji - bezpieczeństwo wewnętrzne - NOJAK, finansowanego ze środków funduszy norweskich i funduszy EOG, pochodzących z Islandii, Lichtensteinu i Norwegii oraz środków krajowych, na mocy umowy nr: FSS/2013/HEI/W/0049/U/0055, zawartej pomiędzy Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji - Operatorem Programu Fundusz Stypendialny i Szkoleniowy, a Uniwersytetem Śląskim w Katowicach.
2.Zamawiający przewiduje wykluczenie Wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 2a ustawy Pzp (przesłanka wykluczenia Wykonawcy została opisana szczegółowo w załączniku nr 1C do SIWZ).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie